Kicsit jobb lett, maradhat?

Látogatók mondták

www.zooszeged.hu

"Az akadálymentesített oldal is jól működik, több gyengénlátóval konzultáltam, akik elmondták, hogy a betűméretet is könnyedén be tudták állítani, sőt nagyon örültek annak, hogy a színeket is meg lehet változtatni az oldalon, így mindenki testre szabhatja magának."

Szabó Gabriella,
Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete

Akadálymentes weboldal készítés

Elhárítjuk a virtuális akadályokat, hogy a látogatók a weboldalon teljes értékű információhoz jussanak.

Kiknek fontos az akadálymentesítés?

Webfejlesztés szempontjából négy nagy hátrányos helyzetű csoport létezik: látáskárosultak, halláskárosultak, mozgáskoordinációs zavarokkal rendelkezők és értelmi fogyatékkal élők. Az egyes csoportok számára használható oldalak funkcionalitás szempontjából eltérőek.

Cégünk a látáskárosultak (vakok és gyengénlátok) számára is használható weboldalak készítésében szerzett tapasztalatot.

Internetezési nehézségek tekintetében a látássérültek három csoportját különböztetjük meg: gyengénlátók (látóképességük az ép látás 10-30 százaléka), aliglátók (látásmaradványuk 10 százalékánál alacsonyabb) és vakok. A gyengénlátás határértékei rendkívül tágak, így a vakokhoz és az aliglátókhoz hasonlóan, a gyengénlátás alsó határán lévő felhasználók már többnyire képernyőolvasó program használatára szorulnak, amely a képernyőn lévő szöveges információt felolvassa számukra.

Mire jó az akadálymentesítés?

Sajnos a weblapok döntő többségéről nem mondható el, hogy rajtuk egy látássérült felhasználó is képes tájékozódni. Az a trend, hogy az internet fejlődése a felhasználói élmény fokozására hivatott grafikus és multimédiás elemek irányába tolódott, egyáltalán nem kedvez a látássérültek számára.

Erről bővebben a a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének honlapján olvashat: Számítógép-használat vakon

Az akadálymentesítési követelmények többsége természetesen a szabványos, korszerű weboldal készítésnek a része, ám tartalmaz néhány kiegészítő szempontot is, amelyekre érdemes külön figyelmet fordítani ahhoz, hogy a látogatók könnyedén tájékozódhassanak.

Főbb szempontok

Mivel a vakok, az aliglátók és a gyengénlátás alsó határán lévők a számítógépet képernyőolvasó szoftverrel használják, így a website elkészítése során elsősorban arra kell nagy figyelmet fordítani, hogy azokat az információkat is megjelenítsük szöveges formában, amelyeket ennek hiányában a képernyőolvasó nem tudna kezelni, másodsorban pedig arra, hogy minden információ logikus sorrendben álljon rendelkezésre, mert a program a szöveget lineárisan olvassa.

A képernyőolvasó szoftvert nem, vagy csak kiegészítő segédeszközként használó gyengénlátó felhasználók számára a legfontosabb, hogy tudják használni az oldalon az egyénileg megadott betűméreteket. Általános tévhit például, hogy a fekete alapon sárga szöveg a megfelelő, ez a legtöbb gyengénlátó felhasználót kifejezetten zavarja. Mivel sokféle típusú látássérülés létezik, a legjobb megoldás, ha egy külön felületen lehetőséget biztosítunk arra, hogy a felhasználók preferenciáik szerint válasszanak háttér- és betűszínt.

Áraink

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy igényei és céljai megismerése után ötleteinkkel, javaslatainkkal segítsük a megfelelő koncepció kialakításában, és egyedi ajánlatot adjunk Önnek!